Heb je je ooit afgevraagd waar het gaatje in het handvat van pannen eigenlijk voor dient? Dit is een keukengerei dat we allemaal in onze keuken hebben, maar we staan zelden stil bij de details ervan. We maken ons meestal zorgen over of het anti-aanbak is, over het materiaal of de grootte, maar niet zozeer over het ontwerp. Toch zijn het soms juist die kleine details die verrassende functies verbergen. In het geval van het gat aan het uiteinde van het handvat denken we dat het puur decoratief is of dat het in ieder geval dient om de pan aan de muur te hangen. Dat is de bekendste functie, maar niet de enige.
Er bestaat een algemene overtuiging dat de pan een moderne uitvinding is, maar niets is minder waar. De eerste pannen dateren uit het oude Griekenland en het oude Rome. Destijds waren ze van brons of ijzer en werden ze gebruikt om vlees, vis of deeg in olijfolie te bakken. In de middeleeuwen gebruikten de armere families pannen van smeedijzer, terwijl de hogere klassen fijne koperen pannen hadden. In de 20e eeuw betekende de uitvinding van teflon in 1938 een keerpunt.
Waar dient het gat in het handvat van een pan voor?
Hoewel het gat inderdaad erg handig is om de pan op te hangen, is de belangrijkste functie ervan om als steun te dienen voor de spatel of lepel waarmee we koken. Als we bijvoorbeeld een tomatensaus bereiden en tijdens het roeren de lepel met hete saus bedekt raakt, waar laten we die dan? Op het aanrecht is geen goede optie, omdat er moeilijk te verwijderen vlekken achterblijven en bovendien het materiaal door contact met de hitte kan worden aangetast. We kunnen de lepel op een bord leggen, maar dan moeten we dat later afwassen.
In dit geval biedt het gat in het handvat een alternatief: steek het uiteinde van de lepel erin, zodat hij niet blijft hangen. Op deze manier raakt hij het aanrecht niet, druppelt hij niet en hebben we hem altijd bij de hand. Het is een eenvoudige, maar zeer praktische oplossing in de keuken.
Gezien het brede assortiment aan pannen dat op de markt verkrijgbaar is, zijn ze echter niet allemaal hetzelfde en daarom varieert het gebruik van het gat. Bij sommige modellen is het te klein om een lepel of spatel in te steken. Bij andere modellen heeft het daarentegen een esthetische functie. Toch werkt deze truc bij de meeste pannen perfect, en wie op zoek is naar gemak, netheid en orde tijdens het koken, waardeert dit zeer.
Naast het gat in het handvat van pannen zijn er nog andere aspecten die interessant zijn om te weten. Enerzijds verspreiden zwaardere pannen de warmte doorgaans beter, dus het gewicht is belangrijk bij de aankoopbeslissing. Anderzijds zijn niet alle pannen geschikt voor inductie, maar hebben ze een magnetische bodem nodig. Wat het schoonmaken betreft, mag u nooit een metalen schuursponsje gebruiken op antiaanbaklagen.
Verborgen functies in alledaagse voorwerpen
In ons dagelijks leven gebruiken we tal van voorwerpen die bepaalde details verbergen die het leven gemakkelijker maken, maar we staan niet stil bij het analyseren ervan. Op het eerste gezicht lijken het misschien simpele versieringen, maar er zit een praktische reden achter.
- Heb je je ooit afgevraagd waar het gaatje in het midden van een spaghettilepel voor dient? Dat zit er niet toevallig, maar wordt gebruikt om de portie droge pasta voor een volwassene af te meten. Zo kunnen we precies berekenen hoeveel we moeten koken.
- In het geval van brikjes sap of melk hebben ze een klein reliëf in het plastic. Dit detail is ontworpen om de lucht te helpen verwijderen en het product na opening beter te bewaren.
- De oorsprong van het kleine zakje in jeans, gelegen binnen de rechterhoofdzak, gaat terug tot de 19e eeuw, toen Levi’s het toevoegde om zakhorloges veilig op te bergen. Hoewel ze tegenwoordig niet meer voor dat doel worden gebruikt, blijft het een kenmerkend detail van dit kledingstuk.
- In de keuken zorgt het gaatje in het deksel van sommige pannen niet alleen voor het ontsnappen van stoom, maar helpt het ook voorkomen dat het water te snel kookt en overkookt.
- Zelfs Bic-pennen hebben hun geheim: het kleine gaatje in de dop is niet decoratief, maar een veiligheidsmaatregel. Het doel ervan is verstikking te voorkomen als iemand de pen per ongeluk inslikt, door lucht door te laten.
Kortom, de keuken is een ruimte waar de som van kleine gebaren het dagelijks leven gemakkelijker kan maken. Weten dat het gaatje in het handvat van de pan ook dient om de spatel op te leggen, is een van die ontdekkingen die onbeduidend lijken, maar die zorgen voor orde, hygiëne en gemak.