Leer hoe je een bakplaat effectief schoonmaakt en aangekoekt vet en vlekken verwijdert.
Ik weet niet hoe het bij u zit, maar het schoonmaken van bakplaten is een van die klusjes die mijn man en ik meer uitstellen dan we zouden moeten. Bakplaten zijn groot, onhandig en vettig, en het kan een hele klus zijn om ze schoon te maken en te drogen.
Om het werk wat gemakkelijker te maken, hebben we twee experts gevraagd om hun beste tips voor het schoonmaken van bakplaten, zodat het proces iets minder vervelend wordt.
Waarom bakplaten zo vies worden
Er zijn tal van redenen waarom het belangrijk is om je bakplaten grondig schoon te maken. “Oude olie kan ranzig worden en je eten een vieze smaak geven, en is over het algemeen slecht voor je”, legt Jennifer Behar uit, bakker en oprichter en CEO van Jennifer’s Homemade in Miami, Florida. “Beginnen met een schoon oppervlak is belangrijk voor de voedselveiligheid en voor de smaak.”
Ongelijkmatige verwarming: Een ander punt om rekening mee te houden bij een vuile bakplaat is ongelijkmatige verwarming. “Restanten van gebakken producten op de bakplaat kunnen leiden tot ongelijkmatige oppervlakken, met als gevolg hete plekken en ongelijkmatige verwarming, wat kan leiden tot verbranding of ongelijkmatig bakken”, legt Missy Stefanik, senior productmanager bij GoodCook Bakeware and Food Storage, uit.
Het type bakplaat: Je moet ook nadenken over het type bakplaat dat je gebruikt en schoonmaakt. Volgens Stefanik zijn aluminium bakplaten niet geschikt voor de vaatwasser, waardoor ze alleen met de hand kunnen worden afgewassen. Bakplaten met antiaanbaklaag bieden iets meer flexibiliteit en kunnen in de vaatwasser. Vaatwasmiddelen kunnen echter de kwaliteit van de antiaanbaklaag aantasten, waardoor deze sneller slijt. Hierdoor moet de bakplaat eerder worden vervangen.
Wasmethode: “Voor een optimaal resultaat en een langere levensduur van het bakgerei kunt u het beste met de hand afwassen met warm zeepwater en afdrogen met een handdoek”, zegt Stefanik. “Het goede nieuws is dat de meeste antiaanbaklagen uitstekende antiaanbak-eigenschappen hebben, waardoor het met de hand schoonmaken van een pan gemakkelijk is.”
Wat u nodig hebt
- Zuiveringszout
- Waterstofperoxide
- Schone handdoek of keukenpapier
- Kleine kom
- Handschoenen
- Schuursponsje
- Witte azijn
- Afwasmiddel
- Water
Hoe bakplaten schoonmaken
Methode 1: Pasta van zuiveringszout en waterstofperoxide
- Stap 1: Spoel de bakplaat af met water om losse voedselresten te verwijderen.
- Stap 2: Droog de bakplaat af met een schone handdoek of keukenpapier.
- Stap 3: Meng in een kleine kom ½ kopje bakpoeder met 2-3 eetlepels waterstofperoxide. Als de pasta niet dezelfde consistentie heeft als tandpasta, voeg dan meer waterstofperoxide toe totdat je de juiste consistentie hebt.
- Stap 4: Verdeel de pasta gelijkmatig over het oppervlak van de bakplaat. Je kunt je handen (met handschoenen) of een lepel gebruiken om het aan te brengen.
- Stap 5: Behar raadt aan om dit minstens 15-20 minuten te laten intrekken om het vuil zachter te maken en het schrobben te vergemakkelijken.
- Stap 6: Schrob de bakplaat met een schuursponsje.
- Stap 7: Nadat je de hele bakplaat hebt geschrobd, spoel je deze af onder warm water.
- Stap 8: Droog de bakplaat af met een schone handdoek of keukenpapier.
Methode 2: Zuiveringszout en azijn
- Stap 1: Spoel de bakplaat af met water om losse voedselresten te verwijderen.
- Stap 2: Droog de bakplaat af met een schone handdoek of keukenpapier.
- Stap 3: Strooi zuiveringszout over het oppervlak van de bakplaat.
- Stap 4: Giet of spuit (met een spuitfles) witte azijn over het zuiveringszout. Schrik niet als de azijn reageert met het bakpoeder. Er ontstaat een bruisend effect dat helpt om het vuil van de bakplaat te verwijderen.
- Stap 5: Behar raadt aan om dit minstens 15-20 minuten te laten inwerken om het vuil zachter te maken en het schrobben te vergemakkelijken.
- Stap 6: Schrob de bakplaat met een schuursponsje.
- Stap 7: Nadat je de hele bakplaat hebt geschrobd, spoel je deze af onder warm water.
- Stap 8: Droog de bakplaat af met een schone handdoek of keukenpapier.
Methode 3: Zuiveringszout en afwasmiddel
- Stap 1: Spoel de bakplaat af met water om losse etensresten te verwijderen.
- Stap 2: Droog de bakplaat af met een schone handdoek of keukenpapier.
- Stap 3: Strooi zuiveringszout over het oppervlak van de bakplaat.
- Stap 4: Giet een kleine hoeveelheid afwasmiddel rechtstreeks op de met zuiveringszout bedekte delen. Een andere manier om dit te doen is door afwasmiddel en zuiveringszout in een kleine kom te mengen tot een pasta. Breng die pasta vervolgens rechtstreeks op de bakplaat aan.
- Stap 5: Behar raadt aan om dit minstens 15-20 minuten te laten intrekken om de resten zachter te maken en het schrobben te vergemakkelijken.
- Stap 6: Schrob de bakplaat met een schuursponsje.
- Stap 7: Nadat u de hele bakplaat grondig hebt geschrobd, spoelt u deze af onder warm water.
- Stap 8: Droog de bakplaat af met een schone handdoek of keukenpapier.
Hoe vaak moet u bakplaten reinigen?
Volgens Behar moet u uw bakplaat na elk gebruik voorzichtig schoonmaken met afwasmiddel en vervolgens om de paar maanden een grondige schoonmaakbeurt geven (met een van de bovenstaande stappen) voor thuisgebruik.
Volgens Stefanik wordt het gebruik van staalwol of schurende schoonmaakmiddelen afgeraden, omdat deze de antiaanbaklaag beschadigen, waardoor de bakplaat vervangen moet worden en het bakoppervlak ongelijkmatig wordt.
“Ik weet zeker dat ovenreiniger op bakplaten gebruikt kan worden, maar de chemicaliën zijn erg sterk en je gebruikt een bakplaat voor je eten, dus ik geef de voorkeur aan een meer natuurlijke schoonmaakmethode”, zegt Behar.
Behar raadt aan om bakpapier op een bakplaat te gebruiken wanneer ze op een bakplaat bakt of kookt. “Het beschermt de bakplaat en maakt bakken gemakkelijker”, zegt ze. “Koekjes en andere gebakken producten komen er gemakkelijk af zonder te plakken, en als extra bonus is het schoonmaken meestal een fluitje van een cent.”