De oven is het belangrijkste huishoudelijke apparaat in de meeste huizen, omdat hij in veel keukens te vinden is vanwege zijn vele toepassingen en omdat hij voor honderden recepten nodig is. Hoewel er speciale bakplaten, bakvormen en bakpapier bestaan om te voorkomen dat de oven vuil wordt, kunnen vet en andere deeltjes zich vaak over het hele oppervlak verspreiden, dus is het erg handig om te weten hoe je vuil kunt verwijderen: de techniek met de schuurspons is de eenvoudigste en goedkoopste van allemaal.
1. Neem vooraf voorzorgsmaatregelen
Het is erg belangrijk om de oven dagelijks schoon te houden, zodat u minder moeite hoeft te doen wanneer het tijd is voor een grondige schoonmaakbeurt. Het gebruik van bakvormen en bakpapier helpt veel, maar bovendien wordt aanbevolen om na elk gebruik de gebruikte bakplaten af te wassen met afwasmiddel en de binnenkant van het apparaat af te nemen met een vochtige doek.
2. Haal alles eruit wat je kunt
Om te beginnen met de grondige schoonmaakbeurt halen we alle bakplaten eruit om het werk te vergemakkelijken. Verwijder indien mogelijk ook zowel het glas van de deur als de rubberen afdichting, omdat dit moeilijk bereikbare plekken zijn waar zich veel vuil ophoopt.
3. De schuurspons en een schoonmaakmiddel
We gaan verder met schoonmaken en gebruiken daarbij alleen een schuurspons en witte steen (een van de meest effectieve en populaire schoonmaakmiddelen). We schrobben alle onderdelen met de met schoonmaakmiddel doordrenkte schuurspons: de bodem, zijkanten, bakken, deuren, enzovoort.
4. Nu hoeft u alleen nog maar af te spoelen
Tot slot verwijderen we met een in water gedrenkte doek of met de schuurspons zelf (vooraf met veel water afgespoeld) het overtollige product dat tijdens het schoonmaken is achtergebleven, en dan is de oven schoon en klaar voor gebruik.