Whatsapp ons

CYBER MONDAY!

#CyberWeek: tot en met 30 november 15% korting op supplementen en shakes van RainPharma! Code: CYBER15

  • 100% natuurlijk
  • Geen microplastics
  • Niet op dieren getest
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Lorem ipsum

Duurzaam en groen, wat is dat eigenlijk?

3 Feb 2021
door Yvonne Tel

Groen

Wanneer ik mensen spreek en vertel dat ik voor 'groen' ben, krijg ik meestal de opmerking: "jij?"
Groen wordt geassocieerd met sandalen, lang haar en wijde jurken.
Ik draag inderdaad sandaaltjes, ik heb lang haar en sorry, ik houd van wijde jurken (maar dat komt door Lonneke Nooteboom).
Dus het beeld klopt, alleen zijn het bij mij vaak mooie designer stukken...
Ik denk dat ik best stylisch ben, ik houd van mooie kleding en make up.
Naast die lange jurk met sandaaltjes draag ik ook graag een leren broek en hoge hakken. En voor sneakers heb ik een zwak.
Mensen zien dus een modern en hip persoon en die kan nóóit groen zijn.

Bewust kopen is ook duurzaam

Ik doe vooral heel láng met mijn spullen. Dat is ook duurzaam.
Een tas van Chanel waar je lang voor gespaard hebt is in mijn ogen duurzamer dan een eco katoenen tasje dat je na 2 maanden wegdoet omdat het niet meer bij de laatste trend past. 
Die Chanel tas heb je jaren, gaat meestal over op je dochter of als je deze toch niet meer wilt, kun je 'm makkelijk verkopen en krijgt hij binnen no-time een gelukkige nieuwe eigenaar.
Ik houd er wel van dat de dingen die ik draag op een manier gemaakt zijn dat het de natuur en de mensheid ten goede komt.

Beauty

De helft van mijn leven zit ik al in de beauty-industrie. Sinds 2004 ben ik me gaan verdiepen in ingrediënten en ging er een wereld voor me open. Was ik in eerste instantie alleen geïnteresseerd in werkstoffen die een verandering konden bewerkstelligen, in 2014 kwam ik in aanraking met groene cosmetica en zag ik dat veel ingrediënten uit de reguliere cosmetica je huid wel konden veranderen maar ook je gezondheid, dat van het milieu en van het zee-leven konden beïnvloeden. Ten negatieve. Cosmetica die van plantjes gemaakt wordt, kan dat logischerwijs niet (althans, een plantje kan wel de huid irriteren, maar daarover in een volgende blog meer).
Dus sindsdien ben ik meer en meer in ingrediënten gedoken van cosmetica. Groene cosmetica. Wat is het? Werkt het? En wat is 'natuurlijk' eigenlijk?

Natuurlijk

Als een merk een klein percentage van het product uit plantenextracten laat bestaan mag het al het predicaat 'natuurlijk' gebruiken. Er zijn namelijk geen wettelijke regels over. Hetzelfde geldt voor 'vegan': je gebruikt geen dierlijke producten maar wel micro-plastics die het zee-leven vervuilen. Hoe 'diervriendelijk' ben je dan? Zonder namen te noemen kan jij ook vast wat merken opnoemen waarvan je dacht dat ze natuurlijk waren en dat hélemaal niet blijken te zijn. Marketing is ook maar een trucje hè...

Niet op dieren getest

Veel merken zetten op hun producten: niet getest op dieren. Super! Maar als jouw favoriete merk in China wordt verkocht, verplicht de Chinese overheid dat de producten dáár op dieren worden getest. Je steekt als merk je kop dan toch volledig in het zand?
Check dus altijd of jouw merk in China verkocht wordt. 

Uitzending over Microplastics bij de Keuringsdienst van Waarde

Producten zonder micro-plastics moet wel ons streven zijn. Want daar is geen enkel goed excuus voor.
Kijk eens naar de documentaire van De Keuringsdienst van Waarde over micro plastics* en download zeker de app uit het programma: beat the microbead*.
Maar biologisch? Dat hoeft niet altijd: natuurlijk is al een mooie stap.
Absoluut, ik vind het fijner als de producten niet bespoten zijn. Ik geloof echt dat het beter is voor ons eco-systeem. Maar een eco-certificaat voor je producten aanschaffen is best kostbaar. Dat maakt een product duurder en misschien dus minder betaalbaar voor een grote groep. 

Jij bent zó machtig!

Als consument zijn we heel machtig. Het laten staan van producten dwingt de industrie tot het verwijderen van de micro-plastics. Het is niet altijd onwil van fabrikanten maar ook onwetendheid. Ook ik ben fan van zuren en vitamines in crèmes. Ook ik zie dat sommige chemische stofjes beter werken op een acné-huid dan sommige natuurlijke ingrediënten. Maar waarom die micro-plastics erbij? Terwijl er genoeg andere stofjes bestaan die ook goed zijn en het milieu en ons lichaam niet negatief beïnvloeden.
Stap voor stap onze producten 'schoon' maken heeft tijd nodig.

Ik ga me er in ieder geval sterk voor maken.

Elke dag 30 kilometer wandelen brengt je uiteindelijk ook in Rome.

* NOTE: NIET ALLE INFO IN DE APP KLOPT ALTIJD: SCAN JE VERPAKKING MAAR GOOGLE OOK HET RODE OF ORANJE INGREDIËNT OF DOE NAVRAAG BIJ DE FABRIKANT. SOMMIGE 'POLY'S' ZIJN GEMAAKT VAN ZETMEEL.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »