Het is bijna etenstijd en plotseling komt er onverwachts bezoek langs, of er gebeurt iets waardoor je niet naar de supermarkt kunt… en je hebt niet het ingrediënt dat je nodig had voor de tupperware van morgen. Wie heeft dat niet meegemaakt?
De vriezer kan in dergelijke gevallen een grote bondgenoot zijn, omdat we daarmee toegang hebben tot verse producten zonder het risico te lopen dat ze bederven en in de vuilnisbak belanden. Maar niet iedereen heeft een goed gevulde vriezer. Emily Weinstein, hoofd van de afdeling Cooking and Food van The New York Times, heeft bijvoorbeeld altijd bevroren garnalen in huis.
Zij legde het zelf uit in haar laatste nieuwsbrief: “Ze zijn veelzijdig, kunnen van hoge kwaliteit zijn, zijn snel ontdooid en nog sneller gekookt: vier kenmerken die ze tot een uitstekende basis maken voor het plannen van maaltijden”.
Garnalen en bouillon
In de receptenrubriek van de krant staan tal van ideeën (bijna net zoveel als Bubba opsomde in Forrest Gump) die bovendien een tijdje gratis te raadplegen zijn: pasta met garnalen, garnalen met knoflook en honing (een van de meest gelezen recepten van het jaar), gebakken garnalen met zoete aardappelen en kokos, garnalen met curry, gebakken rijst met garnalen…
In de eerste rubriek Al Dente van het seizoen, in Hoy por hoy, verzekerde Ainhoa Aguirregoitia dat “bouillons de basis van de keuken vormen” en, bij uitbreiding, de rode draad van veel recepten, zodat “je altijd fond of bouillon in de vriezer moet hebben”. Volgens haar is het belangrijker om bouillon te hebben dan kroketten of iets anders.
Als je een goede bouillon hebt, heb je volgens Aguirregoitia een maaltijd klaar, want als je er vier noedels en een gepocheerd ei aan toevoegt, heb je een soep. Om een goede groentebouillon te maken, kun je bovendien “alles wat je hebt” gebruiken. Ze raadt wel aan om het op een laag vuur te bereiden, het schuim eraf te scheppen… en, indien mogelijk, een vleugje gember en soja toe te voegen.
Gesneden groenten
Kokkin Noelia Gamero, auteur van Cocina con Noelia, vertelt aan Gastro SER dat ze altijd zelf gesneden groenten in de vriezer heeft liggen: ui, groene paprika, rode paprika en wortel.
“Ik bewaar ze in goed afgesloten zakjes en dat is echt een uitkomst”, legt ze uit. “Ik heb ook vaak erwten in huis. Vorige week heb ik bijvoorbeeld snel kip met groenten en een beetje sojasaus gebakken. Binnen een mum van tijd stond het eten op tafel.”
In de vriezer van Cristina Pareja (Comemos a las 3) ontbreken daarentegen nooit gekookte kikkererwten: “Je kunt ze goed verdelen, zodat je een handjevol kunt pakken… maar je kunt er ook veel mensen mee voeden. Bovendien zijn ze lang houdbaar – je merkt nauwelijks verschil tussen 2 en 4 maanden – ze zijn snel ontdooid en je kunt er een salade of een snelle stoofpot met ui, knoflook, tomaat, komijn en groenten mee maken.”
En dat niet alleen. Pareja maakt ook vaak hummus en gebakken kikkererwten – “met je favoriete kruiden” – als aperitief (10 minuten op 200 graden). “Onlangs kwamen er onverwachts mensen langs en dankzij de kikkererwten had ik meteen een maaltijd klaar. Ik maakte een salade als hoofdgerecht en dat viel erg in de smaak”, zegt ze.
Heekfilets en inktvisringen
De Catalaanse Anna Terés, bekend van de populaire video’s van Anna Recetas Fáciles, heeft bijna altijd vis in de vriezer liggen — bijvoorbeeld heekfilets — omdat ze weet dat ze die in een paar minuten kan bereiden, in de magnetron of op de grill.
“Ik zorg er ook voor dat ik zelfgemaakte kroketten in huis heb, maar deze dingen redden me dagelijks, vooral als de opnames langer duren dan de lunchtijd”, legt ze uit. “En ik maak veel gebruik van mijn voorraadkast: ingeblikte groenten, tonijn, tomatensaus, eieren, aardappelen, fruit, wat groenten”…
Maar Terés, die net haar tweede boek heeft gepubliceerd, La cocina de Anna Recetas Fáciles (Espasa), heeft ook vaak garnalen of inktvisringen in de vriezer, want daarmee, met rijst en een beetje bouillon, “maak je in minder dan een half uur je zondagse maaltijd klaar”.