Er bestaat een wisselwerking tussen voeding en cognitieve kwetsbaarheid, aangezien beide elkaar beïnvloeden, waardoor het mogelijk is om in te grijpen in het beginstadium van de ziekte. Op dit gebied hebben voeding, lichaamsbeweging en cognitieve training hun doeltreffendheid bewezen, vooral wanneer er in een vroeg stadium wordt ingegrepen. In de woorden van dr. Manuel Antón, geriater in het Universitair Ziekenhuiscomplex van Cáceres: “Het is aangetoond dat diëten, zoals het mediterrane dieet, dat rijk is aan groenten en olijfolie, meetbare voordelen opleveren op cognitief vlak”.
Traditioneel werden goede levensgewoonten in verband gebracht met gezond ouder worden. Tegenwoordig begint de medische wereld het concept van veroudering niet langer te beschouwen als een onomkeerbaar proces dat inherent is aan de leeftijd, maar als een concept van kwetsbaarheid en kwetsbaarheid, dat wetenschappelijk bepaalde meetbare parameters omvat “en, bovendien en nog belangrijker, dat het een dynamisch, bidirectioneel en vooral omkeerbaar concept van veroudering is, waarop we kunnen inwerken”, legt Dr. Antón uit. “Op dit gebied hebben voeding, lichaamsbeweging en cognitieve training hun doeltreffendheid bewezen, vooral wanneer er in een vroeg stadium wordt ingegrepen”, voegt hij eraan toe.
Het is bekend, bevestigt Eva M. Bautista, voedingsdeskundige bij Blua Sanitas, dat “een evenwichtige voeding met voedingsstoffen van essentieel belang is voor de hersenen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, essentiële vetzuren en specifieke vitamines verbeteren de bloedcirculatie in de hersenen en beschermen de zenuwcellen tegen vroegtijdige veroudering.“ Zoals deze professional aangeeft, ”zijn er voedingsmiddelen die dankzij hun voedingswaarde kunnen helpen het geheugen en het concentratievermogen te versterken en het risico op cognitieve achteruitgang in de toekomst te verminderen.”
Volgens de experts van Blua de Sanitas is dit de lijst met voedingsmiddelen die u moet eten om zowel uw geheugen als uw concentratie op peil te houden:
Groenten en fruit
Bosbessen, aardbeien en sinaasappels of broccoli en spinazie zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, wat helpt om de hersencellen te beschermen tegen oxidatieve schade en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Daarom is het raadzaam om deze voedingsmiddelen in uw dagelijkse voeding op te nemen, bij voorkeur vers, in de vorm van salades en/of als bijgerecht bij andere gerechten.
Vette vis
Zalm, makreel en tonijn zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor de werking van de hersenen. Deze voedingsstoffen verbeteren het geheugen en het concentratievermogen en verminderen tegelijkertijd het risico op neurodegeneratieve aandoeningen. In dit verband wordt aanbevolen om minstens twee of drie keer per week vette vis in het dieet op te nemen.
Noten
Amandelen, walnoten en hazelnoten bevatten gezonde vetzuren, antioxidanten en vitamine E, die de hersencellen beschermen en zorgen voor een betere cognitieve functie. Daarom is het een uitstekende keuze om ze als tussendoortje te eten of toe te voegen aan ongezoete yoghurt en salades, zodat u de hele dag geconcentreerd kunt blijven.
Cacao
Pure chocolade met een hoog cacaogehalte, rijk aan flavonoïden, bevordert de bloedcirculatie in de hersenen en stimuleert de cognitieve functies, waardoor het geheugen in goede conditie blijft. In dit verband is het eten van een reep pure chocolade met 85% cacao of het toevoegen van 100% pure cacaopoeder aan melk een goede manier om de bloeddruk te verlagen en de hersenprestaties te verbeteren.
Peulvruchten
Linzen, kikkererwten en bonen zijn bronnen van foliumzuur, vezels en eiwitten, die van cruciaal belang zijn voor de regeneratie van hersencellen en het behoud van de cognitieve functie. Het is daarom aan te raden om ze toe te voegen aan stoofschotels, soepen of salades om een goede hersenfunctie te bevorderen.
Extra vierge olijfolie
Omdat het rijk is aan antioxidanten en gezonde vetten, verbetert het de bloedcirculatie naar de hersenen en vermindert het het risico op neuronale ontstekingen, waardoor de concentratie wordt bevorderd. Vanuit dit perspectief is het gebruik ervan in salades, als dressing voor ovengerechten of om mee te koken een eenvoudige manier om van al zijn eigenschappen te profiteren.
Tot slot voegt Miryam Piqueras, directeur Klinisch Beleid bij Sanitas Mayores, toe dat “het altijd raadzaam is om een specialist te raadplegen voordat u veranderingen in uw dieet aanbrengt, vooral voor ouderen met reeds bestaande gezondheidsproblemen of die medicijnen gebruiken. Door een professional te raadplegen, krijgt u persoonlijk advies en kunt u problemen zoals geheugenverlies op korte termijn, moeite met het onthouden van namen of data, of problemen met de aandacht en concentratie bij dagelijkse taken voorkomen”.